Melasový koláčik

25. listopadu 2010 v 16:37 | Kiara |  Funny
Melasový koláčik je najobľúbenejšou pochúťkou Harryho Pottera. Jeho vôňu cíti aj v amortrencii. Nikoho neprekvapuje, že najlepší melasový koláčik pečie Ginny.

Melasový koláčik zo supermarketu (variant pre lenivých)
[obrázok]

Postup:
V anglickom supermarkete si kúpite polotovar (treacle tart), ktorý doma pripravíte podľa návodu na obale.

Ginnin melasový koláčik (variant pre šikovných labužníkov)
[obrázok]

Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- štipku soli
- 110 g masla (pokrájaného na malé kocky)
- 3-4 polievkové lyžice studenej vody
- 135 g zlatého sirupu (Golden Syrup - kúpite v Tescu; asi pol plechovky)
- 125 g čerstvých (=neobschnutých) omrviniek z bieleho chleba
- 1 citrón (chemicky neošetrený)
- kúsok zázvoru
- 1 vajce
- 1 lyžica studenej vody


Postup:
Krok 1: Do veľkej misy dáme múku so soľou, pridáme maslo a prstami spracujeme na mrveničku (vyzerá to ako veľké omrvinky, maslo už nevidno).
Krok 2: Pridáme a nožom zapracujeme trochu studenej vody - len toľko, aby sa cesto spojilo.
Krok 3: Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 10-15 minút do chladničky.
Krok 4: Medzitým nastrúhame citrónovú kôru a vytlačíme šťavu. Zázvor očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Krok 5: Na pomúčenej doske vyvaľkáme 2/3 cesta na hrúbku do 1 cm a vystelieme ním nízku zapekaciu misu s priemerom okolo 25 cm (tartová alebo pizzová forma).
Krok 6: Zlatý sirup dáme do rajničky a zohrejeme ho na slabom plameni (na miernej teplote), pridáme lyžicu citrónovej šťavy, citrónovú kôru, lyžičku postrúhaného zázvoru, chlebové omrvinky, dôkladne premiešame a zmes dáme do pripraveného cesta.
Krok 7: Zvyšok cesta rozvaľkáme a radielkom nakrájame na pásiky (asi 1 cm široké, ale môžu byť aj inej šírky), z ktorých na vrchu koláča vypletieme mriežku (zo zvyškov cesta môžeme urobiť ozdoby).
Krok 8: Prebytočné cesto zrežeme, okraje popritláčame vidličkou (aby sa vrchná mriežka neodliepala, a zároveň tým získame trochu dekoratívnejší okraj).
Krok 9: V pohári (alebo kompótovej miske) rozšľaháme jedno vajce s jednou lyžicou vody a touto zmesou potrieme celý povrch koláča.
Krok 10: Pečieme 25-30 minút vo vyhriatej rúre (klasická 190°C, teplovzdušná 170°C, plynová stupeň 5), kým koláč nie je zlatistý a

Poznámky:
- Ak pri pohľade na zoznam ingrediencií dumáte, kde je melasa, vedzte, že sme ju nahradili zlatým sirupom - môžete kľudne použiť aj melasu, ale vtedy je koláč užfakt príliš príkry.
- Pri miešaní múky s maslom sa snažíme pracovať rýchlo, aby zmes nebola prílišmastná.
- Ak máte problém spracúvať cesto holými rukami (ja mám, nemám rada, keď sa mi niečo dostane pod nechty), použite tenké chirurgické rukavice (dajú sa kúpiť v lekárni alebo drogérii), sú skvelé!
- Ja som chemicky neošetrený citrón na Slovensku ešte nevidela, takže klasický citrón načim riadne vydrhnúť kefkou pod tečúcou teplou vodou.
- Omrvinky - zobrala som biely sendvičový chlieb, obtrhala som z neho "kôrky" a striedku som natrhala nadrobno.
- Rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou a koláč sledujte (nebuďte ako môj otec, ktorý sa riadil receptom a croissanty piekol 20 minút pri 180°C napriek tomu, že po 15 už boli na uhoľ).

Priori-incantatem.SK :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Džejny Džejny | Web | 28. listopadu 2010 v 17:18 | Reagovat

kto vie ako by to chutilo keby že si to chcem upiecť, možno to niekedy vyskúšam. Hádam sa to podarí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

free counters